top of page

OHjeet, säännöt ja mallintaminen

 

SISÄLLYS: 

 

I TÄRKEÄÄ

II LARPPAAMINEN

III MALLINTAMINEN

   

 

I Tärkeää

 

1. Pelipaikalla tulenteko, mukaan lukien myös kynttilöiden sytyttäminen on kiellettyä siitäkin huolimatta, että pelissämme on proppeina oikeita kynttilöitä (joita ei ole sytytetty).

2. Sisällä on käytettävä vaaleapohjaisia sisäkenkiä tai kuljettava sukkasillaan. Marraskuussa lattiat voivat olla viileät, joten vähintään kahdet sukat ovat kannattavat. Kellaritiloissa kenkien käyttö sen sijaan on suositeltavaa.

3. Pelissä ei saa huutaa “Apua!”, vaan on käytettävä muita tapoja, jotka auttavat muita ymmärtämään, että kyse ei ole oikeasta hätätilanteesta, esimerkiksi: “Kautta Merlinin parran, auttakaa!” tai in-game tulipalon sattuessa: “Kautta Merlinin parran, auttakaa--- taikatulipalo!!”

4. Oikeat teräaseet ovat pelissämme kiellettyjä edes rekvisiittana.

5. Hiuslakan ja kuivashamppoon ja muiden hajultaan voimakkaiden aineiden käyttö on jätettävä ulkotiloihin tai siihen osoitettuun paikkaan. Hajuvesiä ja muita hajusteita saa käyttää korkeintaan mietoina, mieluiten ei ollenkaan hajusteallergioiden ja yleisen mukavuuden vuoksi.

6. Päihteiden käyttö pelissä ja pelipaikalla on kielletty koko tapahtuman ajan. Tupakoida saa vain sille osoitetulla tupakkapaikalla.

7. Pelin elektroniikkaan saavat koskea vain pelaajat, joille on annettu siihen pelinjohdolta erikoislupa.

8. Ulkona sijaitsevaan kiipeilyseinään ei saa koskea, eikä se ole osa peliä.

9. Oikeaa väkivaltaa ei saa harjoittaa, vaan sitä varten käytämme mallinnusta.

10. Kukin on korvausvastuussa rikkomistaan esineistä tai tuottamastaan vahingosta. Muiden pelaajien proppeja tulee kohdella kunnioituksella, ellei erikseen toisin mainita. Pelinjohto ei tarjoa pelaajilleen vakuutusta, vaan kukin on vastuussa omasta osastaan.

11. Larpissamme noudatetaan Suomen lakia ja tervettä järkeä.

 

 

II Larppaaminen

 

Liveroolipelaaminen, eli larppaaminen on hahmoksi eläytymistä ja hahmon elämistä roolipelin sääntöjen mukaisesti. Larppaamisesta voi lukea tarkemmin Larp.fi-sivustolta http://larp.fi/index.php/Main/Larppaaminen, josta löytyy myös paljon hyödyllisiä vinkkejä, linkkejä ja muita pelejä tulevalle vuodelle. Pelissämme hahmot on luotu J.K. Rowlingin Harry Potter -kirjamaailman inspiroimana ja kuviteltuna jatkeena viimeisen kirjan epilogin jälkeiselle ajalle.

 

Ensikertalaisena meno voi olla aluksi hieman hämmentävää, mutta kaikesta saa tulla kysymään pelinjohdolta ennen peliä ja myös itse pelin aikana.

 

In-game tarkoittaa kaikkea, mikä koskee peliä pelimaailman ja hahmojen näkökulmasta. Kun olet in-gamessa, olet hahmossa.

 

Off-game tarkoittaa yleisesti kaikkea, mikä ei koske peliä, eikä ole pelimaailmalle olemassa. Esimerkiksi sinä et ole olemassa pelin hahmona, mutta sinulle kirjoitettu hahmosi puolestaan on. Pelaaja voi käydä halutessaan pelin aikana esimerkiksi vessassa off-gamessa, mikä tarkoittaa sitä, että muut hahmot eivät voi ottaa häneen kontaktia off-game-tilan aikana, eikä hän voi edistää juoniaan tällöin eteen päin. Hänen ei siis tarvitse, eikä kuulu eläytyä hahmoon offinsa aikana. Hahmot eivät huomaa lainkaan henkilöä, joka on ilmoittanut off-game-merkillä olevansa off-game-tilassa.  Pelaamisen tavoitteina on kuitenkin jättää off-game mahdollisimman vähälle ja tehdä myös vessakäynnit hahmossa in-game.

 

Off-game-merkki on pelaamisen kannalta erittäin tärkeä osata. Off-game-merkki muodostetaan laittamalla jompi kumpi käsi nyrkkiin ja pitämällä sitä otsan korkeudella off-game-tilan ajan.

 

Jos sinulla on asiaa toiselle pelaajalle (ei siis hahmolle), voit lähestyä häntä nyrkki otsallasi. Jos aiotte keskustella off-gamessa, tulee hänenkin nostaa nyrkki otsalleen keskustelun ajaksi.

 

Mikäli off-game-tila on kaikille läsnäoleville selvä, nyrkin voi laskea, mutta on tehtävä kuitenkin selväksi, milloin kukin päättää off-tilansa. Tätä ei kuitenkaan suositella, koska on kaikkien kannalta paljon selkeämpää osoittaa off-gamen jatkuvuus ja sen päättyminen pitämällä nyrkkiä koko off-game-tilan ajan otsalla.

 

Erinomainen esimerkki off-game-merkin käytön tärkeydestä on kulkiessa esimerkiksi yksin off-gamessa paikasta toiseen, koska hahmolla voi olla odottamattomia väijyjiä. Olisi ikävää, jos pelin juoniin vaikuttaisi esimerkiksi se, että väijyvä hahmo luulisi saaneensa vihjeen siitä, että “näki henkilön hiippailemassa niillä ja niillä kulmilla”, vaikka itse hahmo ei olisi koskaan tehnyt niin, vaan pelaaja off-game-tilassa.

 

Peliohje Pelin aikana törmäät peliohjeisiin, jotka tulevat off-game-muodossa, joskus kirjoitettuna paperille, joskus lausuttuna ääneen, esimerkiksi: “Off-game: Tunnet jonkin viiltävän käsivarttasi, mutta katsoessasi et näe siinä jälkeä tai verta.” Mikäli peliohje koskettaa yleisesti kaikkia tai on osoitettu juuri sinulle, sitä tulee noudattaa, vaikket aivan tarkkaan tietäisi, mistä se johtuu. Peliohjeen antajalla sen sijaan täytyy olla käsitys siitä, millä perusteella peliohjeensa antaa, ja sen kannattaa olla mahdollisimman selkeästi muotoiltu.  

 

Joskus hahmosi voi olla immuuni peliohjeessa annetulle tapahtumalle tai tehtävälle, mutta tällaisissa tapauksissa siitä pitäisi olla erityistietoa profiilissa, yksilöbriiffeissä tai tulla jollain selkeällä tavalla ilmi pelin aikana. Epäselvissä tapauksissa kannattaa aina kysäistä off-gamessa vastapelaajalta tarkempia tietoja.

 

Peliohjeessa kannattaa tarvittaessa tarkentaa, onko vaikutus pysyvä, kauanko se kestää, voiko sen parantaa tai kumota jollain tietyllä tavalla jne, etenkin jos kyseessä on loitsun tai liemen erityinen vaikutus. Kuitenkin tilanteessa, jossa sinulle on esimerkiksi ilmoitettu peliohjeena, että käsivarteesi ilmestyy pieni haava, perusoletuksena on, että se vuotaa verta, sattuu ja vuoto voi mahdollisesti jopa tyrehtyä itsestään.

 

OFF-GAME-laput yleisesti: off-game-lappu on yleensä valkoinen paperi tai paperinpala, johon on kirjoitettu mahdollisimman näkyvästi “OFF”, “OFF-GAME” tai “OFF-G” esimerkiksi lapun kulmaan. Näissä lapuissa voi olla miltei mitä tahansa tietoa laidasta laitaan ja ne voivat esimerkiksi huomauttaa, että alla oleva esine on in-game, mutta siihen ei tule muiden pelaajien koskea.

 

Yleensä off-game-laput sisältävät pelkkänä peliohjeena tietoa, jota hahmosi ei osaa tai tiedä, jolloin sinun tulee pelaajana käyttäytyä mahdollisimman aidosti hahmon ajatusmaailman mukaan, mutta totella silti peliohjeen käskyä.

 

If-game-tilaa hyödynnetään tässä pelissä esimerkiksi ruokailujonoissa. Tylypahkassa ruoka ilmestyy tyhjästä pöytiin, mutta pelissämme se ei tietenkään ole mahdollista. If-game tilassa ruokaa voi hakea niin, että on edelleen hahmossaan, mutta muut hahmot eivät koe hahmojen hakevan itse ruokaansa. If-game-tilassa voidaan ajatella, että hahmo on normaalisti asioimassa ruokapöytänsä äärellä. If-game-tila ei ole turhan vakava, eli vaikka et istuisikaan kuuloetäisyyden päässä toisista oikeissa pöydissä, voit kommunikoida toisen kanssa aivan normaalisti. Aaveet, jotka jonottavat ruokaa, ovat myös if-game, mutta heidän kohdallaan poikkeuksena kaikenlainen ruokailu on if-game: Pelaaja siis syö, mutta hahmo ei, vaan esimerkiksi jutustelee vanhan tupansa oppilaiden kanssa pöydässä omaa kiinnostustaan.

 

Metatieto: Saatat tietää tai aavistaa asioita omana itsenäsi, joita hahmosi puolestaan ei. Tätä kutsutaan metatiedoksi ja sen hyödyntäminen pelissä on ehdottomasti kiellettyä. Ainut porsaanreikä sääntöön löytyy suuremman draaman säännöstä, jota _tulee_ noudattaa kuitenkin varauksella, kun metatieto tulee kyseeseen. Metapelaaminen on mautonta, eikä noudata hyvän pelaamisen sääntöjä. Myös juonipaljastusten tekemistä jaetuista tiedoista muille pelaajille tulisi välttää parhaan mukaan ennen peliä, vaikka toinen ei sitä pelissä välttämättä metapelaisikaan.

 

Suuremman draaman sääntö on ainut porsaanreikä esimerkki tilanteesta, jossa lievä metapelaaminen on joskus ihan hyväksyttävää. Voit tehdä pelaajana päätöksiä tai tekoja, jotka tuovat enemmän peliä, eli draamaa, pelaajille kokonaisuuden kannalta. Sanotaan, että hyvä pelaaja ei pelaa voittaakseen, vaan mielummin hävitäkseen. Voit siis vaikkapa kysyä itseltäsi aika ajoin: “Jos hahmoni ei onnistuisikaan toiminnassaan, aiheutuuko siitä yleisesti enemmän pelattavaa?” Asioista ei siis tarvitse tehdä hahmolle tai muille hahmoille aina fyysisesti tai henkisesti liian helppoa.

 

Yksinkertainen esimerkki: Sankarin haavoittuminen on yleensä mielenkiintoisempaa kuin sankarin selviäminen kaikesta loistavasti ja täysin haavoittumattona, sillä hänen haavansa täytyy parantaa ja ne saattavat vaikeuttaa jopa muiden tilanteita ja etenemistä pitkin peliä. Ehkä muiden täytyy keksiä varasuunnitelma jatkokamppailuden varalle nyt kun ykkösmies on haavoittunut? Ehkä kymmenien seuraajien toivo sammuu ja heidän täytyy selvittää nyt sisimpänsä kohdatakseen suuremman pahan? Draamaa voi aiheuttaa muille myös paljon hienovaraisemmillakin tavoilla, joten silmät mahdollisuuksille kannattaa pitää aika-ajoin erityisen avoinna.

 

Offaaminen Offaamista on kahdenlaista: Olla käyttäytymättä kuten hahmo käyttäytyisi tilanteessa tuoden oman persoonan peliin tai käyttämällä off-game-merkkiä kuin lapset leikkivät valokatkaisijalla. Offaaminen on myös pelissä kiellettyä, sillä se vaikuttaa muiden peliin negatiivisella tavalla.

 

Turvasana on “turvasana”! Kun pelaaja käyttää turvasanaa, täytyy pelattavaa tilannetta keventää tai jopa keskeyttää kokonaan. Tällöin turvasanaa vaativa tilanne kannattaa selvittää lyhyesti off-gamessa vastapelaajan/pelaajien kanssa. Mikäli turvasanaa käytetään esimerkiksi mallinnetun suutelun, seksin, väkivallan tai muutoin läheisen pelaamisen aikana, vastapelaajan tulee siis ottaa välittömästi pientä etäisyyttä, kunnes tilanne ollaan saatu selvitettyä. Tästä pelaajien tulee jatkaa uusin selvitetyin ehdoin.

 

HOLD Kun kuka tahansa huutaa “HOLD”, tulee kaikkien kuulokantaman sisäpuolella huutaa “HOLD!” perässä ja pysähtyä heti, ellei pysähtymisestä aiheudu välitöntä vaaraa. Tätä huutoa tulee käyttää, kun pelissä on päällä minkäänlainen vaaratilanne tai odottamaton asia, joka vaatii pelin keskeytystä. Holdin seurauksena koko peli menee tilapäisesti off-game-tilaan. Tällaisia tilanteita voisivat olla esimerkiksi yleiset vaaratilanteet, tapaturmat, loukkaantumiset, sairaskohtaukset, tulipalo jne. Holdia käytettäessä peli keskeytetään välittömästi, eikä sen käyttämistä vaaratilanteen tullen tule pelätä. Mahdollisten lisäohjeiden varalta tulee olla kuulolla. Tällöin paikalle pitää kutsua pelinjohtaja ja tarpeen tullen tiedetysti ensiaputaitoinen henkilö, jotka selvittävät tilanteen. Ensiaputaitoiset pelaajat ja henkilökunta käydään läpi yhteisesti ennen pelin alkua. Peli jatkuu, kun pelinjohtaja huutaa “PELI JATKUU”, jolloin kaikkien kuulokantaman päässä olevien tulee toistaa huuto. Tilanteen vakavuudesta riippuen toinen vaihtoehto on, että peli keskeytetään kokonaan.

 

PELI SEIS: “PELI SEIS!” on ilmaisu, jonka voi laittaa alulle VAIN pelinjohto. Kuten Holdin kohdalla, se TULEE ensimmäisen huudon jälkeen toistaa perässä kovaan ääneen tai huutamalla. Tämä tarkoittaa, että peli keskeytetään täysin. Ilmaisun käyttämiseen on aina painava syy ja siksi on tärkeää, että huudon kuultuaan pysyy kuulolla jatko-ohjeita varten.

 

Pelin päättyminen ja alkaminen: Peli päättyy, kun pelinjohto huutaa “Peli päättyy!” ja alkaa, kun huudetaan “Peli alkaa!”  

 

Oikeasti haavoittuminen, sairastuminen yms. pelissä: Pienet oikeat vammat voi hoidattaa itseltään pois myös hahmossaan käyden Sairaalasiivessä (laastaria, pientä desinfiointia vaativat, nenäverenvuodot, jopa pahoinvointi jne.). Mm. huonovointisuuden tai ahdistuksen sattuessa on myös mahdollista mennä lepäämään erikseen osoitettuun off-game-tilaan lisärakennuksessa. Pelin alkubriiffissä käydään läpi ensiaputaitoiset henkilöt, joihin kuuluu ensisijaisesti turvautua tapaturman sattuessa.

 

III Mallintaminen

 

Larpeissa mallinnetaan yleensä esimerkiksi väkivaltaa, taikuutta, suutelua ja seksiä erilaisilla pelitekniikoilla osoituksena niiden käytöstä ja käyttötavasta toteuttamatta niitä oikeasti.

 

Suutelu ja seksi: Suutelu tapahtuu ensisijaisesti painamalla kämmenet toisen pelaajan kanssa vastakkain ja suutelemalla omaa kämmenselkää. Mikäli olette sopineet toisin ennen peliä, saatte suudella myös oikeasti tai käyttää toisenlaista mallinnusta hieromalla neniä yhteen tai pitämällä koko kämmenen sijaan huulien välissä vain kahta sormea. Seksiä mallinnetaan hieromalla toisen hartioita kasvotusten. Takaapäin hierominen on kuitenkin tavallista selkähierontaa. Toinen vaihtoehto mallintaa seksiä on hieroa ja “vietellä” toisen käsiä omillaan hieromalla niitä ranteesta alaspäin. Asiaan kuuluu myös tietenkin hahmonluonteen tai tilanteenmukainen ääntely ja halutessa voi vaikka paukuttaa lattiaa tai seiniä.

 

Väkivalta: Kaikki fyysiset taistelut käydään hidastettuina. Voit tietenkin sopia ennen peliä toisen pelaajan kanssa välisistänne tappelusäännöistä, mikäli se tuntuu olennaiselta ja mahdolliselta. Muihin pelaajiin on kuitenkin sovellettava väkivaltaa edelleen ainoastaan hidastettuna.

 

Aaveet: Aaveet voivat liikkua seinien ja ovien läpi, jos niitä ei ole vuorattu erityisellä taikuudella, joka estää sen. Aaveet voivat aivan erityisellä keskittymisellä nostaa ja koskettaa esineitä, mutta se vaatii niiltä paljon (toisin kuin Riesulta, joka voi aina koskettaa esineisiin ja saada ne lentämään). Yleensä kiukku tai viha voi saada aaveen onnistumaan heittämään suurempiakin tavaroita, mutta tämä on harvinaista. Mikäli aave koskee tavalliseen hahmoon pelissä tai tavallinen hahmo aavetta, perusoletuksena on, että aave menee hahmon läpi. Aaveet eivät kuitenkaan voi kulkea toistensa läpi, koska ovat samaa materiaa. Hahmon minkäänlainen kosketus on aina kylmä ja aiheuttaa useimmiten kylmänväristyksiä.

 

Näkymättömyys: Näkymättömyys on harvinainen taito pelissämme, siksi sitä voikin tiedetysti ilmentää tahdonvoimallaan vain Riesu. Näkymättömyyden merkki on off-game-merkin sijaan erityinen ja sen mallinnus selitetään pelin alkubriiffissä tarkemmin.

 

Haavoittuminen: Hahmon haavoittuessa voi käydä off-gamessa lisäämässä luomivärillä itselleen esimerkiksi mustelmia tai sotkemaan itseään tekoverellä. Pyrimme järjestämään johonkin pääaulan läheiseen tilaan pienen yhteisen meikkisetin, jossa voi käydä halutessaan sotkemassa itseään. Muutoin haavoittuminen esitetään normaalisti eläytymällä.

 

Hahmon kuoleminen: Hahmon kuoleminen on pelissämme mahdollista, mutta mielummin vältettävää ennen pelin puoliväliä. Mikäli hahmosi sattuu kuolemaan, jää sijoillesi makaamaan, kunnes vähintään yksi hahmo pelissä huomaa sinut varmasti. Voit toki halutessasi pelata ruumista pidempäänkin, jos se on itsellesi mielekästä. Kuolema koskettaa ja ruumiita voidaan tutkia-- ruumiin pelaaminen itseasiassa siis luo ainakin joksikin aikaa lisää peliä muille, eli tämä on asia, jota kannattaa pohtia ehdottomasti hieman etukäteen.

 

 

.

 

 

 

bottom of page